Oto najlepszy naszym zdaniem przepis na ciastolinę. Z przepisu wychodzą dwa kubki ciastoliny.
1 kubek mąki
1/2 kubka soli
2 łyżki cream of tartar czyli wodorowinianu potasu-muszę sprawdzić czy można zastąpić proszkiem do pieczenia*
1 kubek wrzątku
1 łyżka oleju
barwniki spożywcze
Do wrzątku dodajemy barwnik spożywczy. Sól rozpuszczamy we wrzątku dodajemy mąkę wymieszaną z cream of tartar i olej. Wyrabiamy.
* zastąpiłam cream of tartar proszkiem do pieczenia. Do ciasta trzeba dodać więcej mąki i konsystencja jest bardziej luźniejsza, lepiej się sprawdza cream of tartar.
Ciastolina rzeczywiście wygląda smakowicie. Pozdrawiam... Ania Ł.
OdpowiedzUsuńExtraaaaaaaa pomysl. A moze macie jakis przepis na robienie płynu do baniek? Z Ludwika nie wychodzi a nie nadazam kupowac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcream of tartar można kupić także w warszawie w sklepie evergreen zarówno w małych woreczkach, jak i w 0,5 kg, sama długo poszukiwałam więc polecam:)
OdpowiedzUsuń