A więc start! Najpierw nagrzewamy piekarnik.
Składniki suche:
3/4 szkl. maki pszennej1/2 szkl. mąki żytniej
1/2 szkl. cukru brązowego
3 łyżki otrębów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Składniki mokre:
250 ml. maślanki lub kefiru
1 jajo
70 gramów stopionego masła
oraz dwie garście mrożonych jagód lub malin (jakżeli ktoś zapomniał w sezonie zamrozić powinien udać się w lodowate zakamarki markeeetów)
Składniki suche dobrze wymieszać , połączyć ze składnikami mokrymi. Dołożyć zamrożone owoce i jeszcze raz wymieszać. Nakładać do foremek i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
hmmm pycha, właśnie się zajadamy, ja kończę już 2 mafina a Michał właśnie piątego... do wieczora nie zostanie nic. To poprosimy o jeszcze więcej pysznych przepisów a my będziemy naśladować i chwalić.Ewa i Michał
OdpowiedzUsuńz tymi muffinami to jest taki problem, że bardzo szybko znikają. dziś robiłem je drugi raz i już prawie nic nie zostało. kefir zastąpiłem activią do picia i też wyszło. M.
OdpowiedzUsuńw razie wystapienia nadwagi ,,umywam ręce''!
OdpowiedzUsuń