wtorek, 23 lutego 2010

Mufiny na bloga

Odkąd kupiłam najpierw blachę do muffinów, a potem silikonowe ,,papilotki'' pieczenie ich stało się naszą rodzinną tradycją. ,,Baaaabyyyy'' krzyczy moja córka widząc, jak wyjmuję foremki. Robiąc zdjęcia do bloga wymyśliłam taki oto przepis na pyszne muffiny (przynajmniej mój syn tak twierdzi, a to bardzo wybredny niejadek).
A więc start! Najpierw nagrzewamy piekarnik.
Składniki suche:
3/4 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej
1/2 szkl. cukru brązowego
3 łyżki otrębów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki mokre:
250 ml. maślanki lub kefiru
1 jajo
70 gramów stopionego masła
oraz dwie garście mrożonych jagód lub malin (jakżeli ktoś zapomniał w sezonie zamrozić powinien udać się w lodowate zakamarki markeeetów)

Składniki suche dobrze wymieszać , połączyć ze składnikami mokrymi. Dołożyć zamrożone owoce i jeszcze raz wymieszać. Nakładać do foremek i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. hmmm pycha, właśnie się zajadamy, ja kończę już 2 mafina a Michał właśnie piątego... do wieczora nie zostanie nic. To poprosimy o jeszcze więcej pysznych przepisów a my będziemy naśladować i chwalić.Ewa i Michał

    OdpowiedzUsuń
  2. z tymi muffinami to jest taki problem, że bardzo szybko znikają. dziś robiłem je drugi raz i już prawie nic nie zostało. kefir zastąpiłem activią do picia i też wyszło. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. w razie wystapienia nadwagi ,,umywam ręce''!

    OdpowiedzUsuń